Zoals de meeste van jullie weten verdwijnt de Strippenkaart over iets meer dan 3 weken, echter op 19 januari al sluit de RET op alle metrostations de strippenkaartpoortjes op 1 na, en dat laatste poortje per station gaat de 29e dicht, vanaf dat moment kan je er alleen met plastic doorheen.

Toch zijn er een aantal reeds HEEL lang bestaande euvels nog niet opgelost, te weten:
Passagiers die van de streekbus of de trein op de metro moeten overstappen betalen nog steeds een dubbel opstaptarief, ze kunnen die € 0,75 per keer wel weer terug vragen, maar daarvoor moet dan wel eerst een compensatiekaart of je vult direct on-line de gegevens in, het was even zoeken via Google, want die zaken hebben ze goed verborgen en zeker niet via het kopje service middels een direct link geregeld!
In principe gaat dit in de praktijk natuurlijk de RET aardig wat opleveren, want het kost meer moeite dan het opbrengt, en kan je het niet online dan moet je het gefrankeerd verzenden, dag ‘winst’!

Een euvel dat niet verholpen wordt is als je bij een station uitstapt en binnen een uur weer daar opstapt je gratis terug reist, met de strippenkaart hoefde je dan niet te stempelen, maar met de OV Chip wel, lekker goedkoop!
Het allergrootste euvel echter, is iets waar we vandaag achter gekomen zijn, en met hoge regelmaat meer dan een jaar loopt, let goed op, want het betreft hier een enorme blooper van de RET:

Als je bij een station instapt moet je met je kaart eerst inchecken, waarna er ‘even’ € 4 van je kaart wordt gehaald, bij je bestemming klok je dan weer uit, waarna er restitutie plaatsvindt afhankelijk van de lengte van de rit, tot zoverre niets aan de hand zou je denken.
Alleen, je kan je wel eens vergissen, de gewenning zit er nog niet geheel in, en niet alle metrostations hebben poortjes waar je alleen door kan met een plastic kaart, zo heeft ons station de Tochten nog steeds geen poortjes, en ik zie dat voorlopig ook nog niet gebeuren.
Vergeet je hier te chippen en doe je dit wel bij je eindbestemming, dan klokt hij je in!
Ach ja, nou en, hoor ik je roepen, stom, had ik maar beter na moeten denken, € 4 kwijt, en dat klopt deels, MAAR…als je daarna wel braaf in en uit blijft klokken, loopt de boel asynchroon als het ware, iedere ochtend als je naar je werk gaat klok je je uit, en s’avonds naar huis klok je je weer in!!!
Kijk maar op onderstaand uittreksel van mijn zoon de laatste paar dagen.

Dit is echter al sinds de invoering in 2007 aan de gang, gelukkig gaat hij niet iedere dag met de Metro, anders zou het niet te overzien zijn!
Met alle zogezegde technische mogelijkheden van het systeem, en alle gegevens die men uit ons reisgedrag haalt, is de fa TLS klaarblijkelijk nog steeds niet in staat te ontdekken dat mijn zoon niet in een Metro is gestapt die er 24 uur over doet, en al helemaal niet instapt op station Alexander daar 24 uur bivakeert om daarna weer in de volgende Metro naar huis te stappen.
De goede lezer (en niet de TLS) ziet dan ook al direct dat er tijdens de nacht overgang naar de volgende ochtend als de 1e Metro’s weer gaan rijden, er niet een reset of wat dan ook plaats vindt, wat dat aangaat zou je er haast nog van uitgaan dat er tussen 01.00 uur en 05.30 ook metro’s rijden, maar het kan ook zijn dat de RET en de TLS gewoon wat langs elkaar heen werken.
Wij hebben alle 4 onze OV kaart al vrij lang, maar voor hen die er nog geen één hebben, schiet op, want over 3 weken begint de ellende, en als je er nu één aanvraagt duurt het ook 3 weken voordat je hem binnen hebt.

Maar wat je nadat je de kaart hebt ontvangen zeker moet doen is je aanmelden op de OV Chipkaart site, zodat je alles zelf kunt nakijken, bijhouden en eventueel zaken kunt aankaarten of aanvechten als er bij jou ook iets mis gaat, en zoals je hier ook ziet, zit die kans er dik in!
Eventuele andere wetenswaardigheden kan je handig nalezen op de site van de StadsKrant.
In ons specifieke geval heeft Linda in ieder geval de toezegging van een RET medewerkster dat er restitutie plaats zal gaan vinden, hoeveel en tot wanneer wist ze nog niet, men houdt daar in pricipe maar een jaar data vast, of TLS dat ook doet vraag ik me stellig af…..wordt vervolgd!

Deel dit op:
FacebookTwitterPinterestTrello