Jawel, het woord betrekkelijk heeft weer een nieuwe betekenis gekregen, in het kader van oud en nieuw.
Zo maar even wat betrekkelijke nieuwjaarsfeiten uit de media:
Amsterdam: 7641 incidenten met vuurwerk, 60 aanhoudingen, de brandweer is 420 keer uitgerukt, ruim 100 auto’s inde brand, meerdere vecht- en steekpartijen.
Rotterdam: 150 jongeren bekogelen politie, 86 aanhoudingen, 5 scholen in de brand, 86 aanhoudingen.
Den Haag: 48 auto’s in de brand.
Verder is de Politie, ambulance en brandweer personeel in vele plaatsen bekogeld (oa Bierflesjes, Stenen en MolotovCoktails!) en gehinderd.
Meest in het oog springende incident in de regio Rijnmond deed zich voor in Zuidland. Daar keerden 150 jongeren zich tegen de politie.Men verzameld zich zoals ieder jaar daar op de Ring, waar dan gezamelijk vuurwerk wordt afgestoken, en een vreugdevuur wordt ontstoken.Echter bij de komst van de 1e nieuwjaar vierder ging het al mis, direct al kregen politie en ME vuurwerk boven hun hoofden.Volgens enkele bewoners is dit een logisch gevolg van hun aanwezigheid, anderen waren blij zodat alles beheersbaar verliep en men niet bang hoefde te zijn voor hun huizen.
Het moet toch niet gekker worden, iedere keer dat excuus dat geweld door de politie uitgelokt wordt, optreden tegen die hap!Gelukkig ging het bij ons in de buurt een stuk rustiger afgezien van één persoon, die zo bevreesd was dat het metaal van de auto’s mogelijk schade op zou kunnen lopen dat de nieuwsjaarwensen totaal vergeten werden…

Maar laat nu de GroenLinks denken de ‘oplossing’ te hebben gevonden in de vorm van een heus Digitale burgerinitiatief: Meer plezier met minder vuurwerk zoals ingediend door Arno Bonte en David Rietveld van Groen Links.
Ok, als dit er al doorkomt zullen ziekenhuizen het rustiger krijgen, maar de rest van de ongein blijft gewoon doorgaan, welke viering dan ook, er moet gesloopt, anders is het geen feest.
Naast de politie waren ook nog eens 500 medewerkers van de RET en de gemeente in touw. Vooraf waren metrostations en lege panden afgesloten, de parkeerautomaten voorzien van stalen koppen en was de stad extra opgeruimd.

Geschatte kosten van dit alles een betrekkelijke € 8 miljoen! Ik vind het al knap als ze € 1 miljoen binnen weten te halen met het Super Snel Recht, maar ik ben bang dat we daar niets meer van zullen vernemen….

Deel dit op:
FacebookTwitterPinterestTrello