Vanavond bleek de avond van de ommekeer, Peter was vanochtend al geweest, had met de ass. Cardiloog en Hoofdzuster gesproken, er moest nu gehandeld worden, want Pa ging alleen maar achteruit. Men weet nog steeds niet om wat voor allergie het gaat.Het laatste dat hij te horen kreeg was dat de artsen vanmiddag gingen overleggen, zoals vaker bleef het daarna weer stil.

25-08 avond: Pa zat in de stoel, en werd behandeld door 2 verpleegsters, zij bleken een ader bij hem te zoeken om een mogelijk infuus aan te kunnen sluiten.
Naar later bleek was één van de dames van Medium Care (Hartbewaking) en was zijn al vaker bij Ruud langs geweest, om even te praten, te helpen met eten, wij wisten hier niets van, maar deed ons wel goed.
Zij heeft er grotendeels voor gezorgd dat er vanavond na 5 dagen ellende gehandeld werd (zij vond dat het zo niet langer kon), zo regelde zij een Anesthesist die na veel moeite een ader wist te vinden, en hij heeft Ruud onderzocht en zijn rug bekeken.
Later, zo rond 21.15 kwam de assistent Chirurg, die Ruud ook onderzocht, en zoals al eerder bleek, heeft Ruud nu plekken op zijn rug die neer komen op 2e graads verbranding.
Direct hierna heeft de arts met een andere arts nog op de gang staan overleggen, en toen wij huiswaarts reden kregen we een belletje van die opmerkzame verpleegster dat hij nu overgebracht is naar de brandwondenafdeling.
Het kan nl zijn dat de overige plekken op dezelfde manier gaan reageren, hij krijgt daar een betere, en intensievere behandeling, en een comfortabeler bed.
Ze zijn er nog, de échte! Die vrouw verdient een ooievaar op dur huis ipv zo’n speldje!


26-08 ochtend: Peter is langs geweest, en mocht er na veel soebatten in, het is streng daar! Hij moest zijn jas uit, andere jas aan, desinfecteren, bellen om (onder begeleiding) binnen te mogen komen. Pa had een onrustige nacht gehad, en Peter heeft hem niet kunne spreken, hij moest nog aardig wat slaap inhalen. We moeten ons maar troosten met de gedachte dat hij daar veel beter af is dan waar hij eerst lag, één op één zorg, helaas licht hij wel weer aan een infuus en (hart)bewaking, een ferme stap terug dus, ziekenhuizen, je wordt er ziek van!


26-08 middag: Het was even zoeken, het brandwondencentrum ligt net buiten het eigenlijke ziekenhuis, een gebouwtje op zich.
Binnen aangekomen moet je je jas uit, en een witte jas aan, vorr het naar binnen gaan je handen wassen, en met alcohol afdoen, vreemd idee, omdat we hem gisteren nog meerdere keren gewoon vast hebben gehouden, alles om infecties tegen te gaan.
We maakten direct kennis met Ülri en Mariska, die voor Pa zorgen, en uirtleg kwamen geven over de situatie.
Eigenlijk wel een dubbel gevoel, zoveel goede/gerichte aandacht nu, maar wel gepaard gaande met 2 keer een infuus, maagsonde voor de voeding, extra zuurstof en aan de monitor.
Toch zijn we meer gerustgesteld met deze situatie die onnodig uit de hand is gelopen door de besluiteloosheid en afwachtendheid van een aantal.
Mariska legde nog uit dat de assistente Cardiologie schoorvoetend gezwicht was voor het oordeel van de assistent Chirurgie, de Anesthesist en Mariska zelf, zoals ze zelf al aangaf, de Cariodlogen kunnen ook hun consult doen bij hun op de afdeling, toch?
Hij was beter en scherper dan gisteren, de koorts was wat gezakt, er was goed met hem te praten, we hebben foto’s opgehangen met bekende afbeeldingen, waaronder onszelf, top van de assistente Psygologie!
Ik wordt trouwens wel daaps van al die assistenten, kan me niet voorstellen dat hun professoren alleen maar aan het snijden zijn, toch?


27-08 middag: We kwamen midden in de overdracht binnen, en hebben flink wat informatie op ons afgevuurd gekregen, het komt er in ieder geval op neer dat het werkelijke allergische medicijn nog niet is achterhaald.
Hij ligt nu op een speciaal matras omdat zijn volledige achterkant van zijn lichaam het vel heeft afgestoten.
Men denkt dat hij nog slechter wordt dan dat hij nu is, en ik vond hem al een stuk slechter dan gisteren, rekening houdend met het feit dat hij af en toe wat morfine krijgt als zijn wonden behandeld moet worden.
Zijn huid verliest veel vocht en er bestaat besmettingsgevaar, alleen mag zijn lichaam niet te veel vocht hebben, want dat kan zijn hart mogelijk niet hebben, al met al een gewik en geweeg, er bestaat een kleine kans dat hij terug moet naar de IC of hartbewaking als het fout gaat, maar Mariksa was er zelf ook voor dat hij blijft waar hij is.


28-08 middag: Linda en Gina zijn geweest, er was met Pa te praten, maar hij hield zijn ogen dicht, was moe, ziek etc.
Dat valt nu ook te verklaren, want naar nu blijkt heeft Pa: Leyll’s Syndroom, een ergere vorm van Stevens-Johnson Sydroom, ook bekend onder de naam Erythema Exsudativum Multiforme (EEM) danwel Toxische Epidermale Necrolyse (TEN).
Zoals je al eerder kon lezen had zijn lichaam een sterke allergische reactie op de vele medicijnen die hij slikt(e).
Ik zal niet te veel in details over gaan, maar in ieder geval is hij van achteren vrijwel overal zijn vel kwijt, en zijn de organen ook van dezelfde blaasjes voorzien die hij eerder op zijn lijf had.
Hij heeft pijn en krijgt tijdens de behandeling wat morfine, intussen is het net als in het begin op de IC, slangen en monitoring.
De arme ziel, 20 jaar niets gemankeerd, en dan dit!
Als ik wat meer fut heb zal ik wat externe linken opnemen met informatie over deze aandoening.


29-08 avond: Ik heb gisteren overgeslagen en moet zeggen dat hij er beter uit ziet dan eregisteren, hij had zijn ogen bijna voortdurend open, sprak moeilijk, was een beetje warrig af en toe, maar daar schrikken we niet zo van.
Zijn huid ziet er stukken beter uit, de achterkant is nog steeds slecht, maar hij toont goed, het venijn lijkt er uit zeg maar.
Bij nader onderzoek op het web met Google blijkt nu dat hij dus het Syndroom van Lyell heeft, net even anders dan ons verteld was, en nu was er behoorlijk wat meer leesvoer, waardoor je een wat beter beeld krijgt.
Voor zij die het niet kennen, het is in dit geval een vergiftiging door medicijnen waardoor het lichaam heel heftig reageerd, eerst in het hoofd, dikke lippen, opgezette tong, rood hoofd, daarna vlekken in het bovenlichaam en later (mogelijk) overal.
Vermits niet op tijd gesignaleerd en/of behandeld kan dit leiden tot de dood, ook door complicaties aan de huid of organen sterft 1 op de 6 ongeveer.
Maar zoals gezegd, het leek beter te gaan, hij had enorme dorst, en was redelijk helder, anders dan de verpleegster liet weten, stapje voor stapje gaan we verder, want het is goed mogelijk dan we nog 2 à 3 weken te gaan hebben eer het lichaam nieuwe huid gaat aanmaken, het vergif is nog niet uit zijn lijf!


30-08 avond: Pa lag lekker te slapen, met zijn bril op zijn neus, en werd toevallig net nagekeken.
Hij was wat minder dan gisteren, maar deed zijn uiterste best om met ons te praten, het ging hem duidelijk moeilijker af, maar hij hield vol tot 19.30!
De ziekte is nog niet stabiel, het wordt nog erger, gek genoeg zie je dat niet aan hem af, hij oogt veel beter qua huidskleur ed, als je de korsten en verdroogde vellen niet meetelt.
De laatste avonden proberen we zo goed mogelijk hem af en toe wat te drinken te geven, de laatste weken is er misschien veel langs hem heen gegaan, maar wat hij wel schijnt te hebben onthouden is dat als hij zich verslikt, hij weer aan de bedademing moet.
Nu zal dat wellicht niet zo’n vaart lopen met wat water, maar onthouden heeft hij het donders goed!
De zwellingen ín zijn lichaam spelen hem vnl parten met ademhalen en de boel is erg droog, een vervelend rot gevoel zo liet hij ook weten.
Hij had vanavond wel trek in een biertje (altijd alcohol vrij) en wilde wel naar huis, waar haalt die man de kracht vandaan zeg….
En dat terwijl zijn verpleger aangaf dat gezien
alle omstandigheden (hartinfarct, slechte conditie daarna ed) hij eigenlijk op hun schaal een patient is van boven de 100!


31-08 middag: Pa was nog slechter bij stem, klaarblijkelijk is het van binnen voorlopig nog niet op orde, ook daar tiert de allergie op zijn slijmvliezen en organen.
Zijn huid is wel aan de beterende hand, want bij navraag van Linda bleek dat het rode op zijn gezicht kwam doordat het lichaam nieuwe huid aan het aanmaken is, een klein lichtpuntje volgens zijn verpleegster.
Wat dat aangaat zou hij dus nu stabiel zijn, de term die men daarvoor gebruikt weet ik niet meer, maar vanaf nu zou het dus weer iedere beter moeten gaan.
Tegen het trillen, eerst met zijn handen, en nu meer met zijn middenrif heeft hij een middeltje gekregen.
Ook zijn bloed is nu beter, gisteren zat hij nog tegen de waarden aan.
Vol goede moed naar morgen, lekker slapen Pa…


01-09 avond: Pa lag te schudden, dat had hij ook al op de IC vlak na zijn hartinfarct, men weet ook niet precies wat het is, zijn ogen waren open maar toen we binnenkwamen kijk hij ons niet aan.
Gaandeweg, met wat foto’s van zijn huis, en verhalen over hoe het ons was vergaan, kregen we wat reacties van hem los, praten ging helaas niet, maar signalen gelukkig nog wel.
Hij is de laatste dagen emt een enorme strijd bezig, zijn lichaam moet van alles, maar het is niet in de beste conditie.
Ook is zijn bloed(druk) niet wat het moet zijn, de gassen zijn net aan, en de bloeddruk te laag, maar veel meer infuus durft men niet aan, omdat dan mogelijk het hart het niet aan kan.
De orgaanfuncties waren wat minder, maar met wat (medicijnen) hulp blijken de nieren en zijn lever hun werk redelijk te blijven doen, want als er iets mis gaat zijn deze organen de eerste waar iets mis kan gaan.
Als we zijn aandacht hebben, door onze belevenissen te vertellen, zoals mijn aanvaring met de bumper (viel wel mee) van een voorligger, dan is hij één en al aandacht, en houdt het trillen en schudden even op, heel raar, alsof zijn hersenen dan even met andere zaken bezig zijn zeg maar.
Pa is wel héél moe, en vecht nog steeds, heb hem gevraagd hier vooral mee door te gaan, om zodoende over een tijdje een potje bier met hem te drinken, iets wat hij zelf pas geleden nog opperde.
Ik hoop toch zo dat hij samen met zijn lichaam de kracht nog weet te vinden, maar vanavond voor het eerst bekroop mij het gevoel dat we er wel degelijk rekening mee moeten houden dat het fout kan aflopen.
Gek genoeg hersteld hij wel uitwendig, nieuwe huid op zijn gezicht en in zijn hals, maar zijn benen, en zeker de achterkant zijn bij lange na nog niet hersteld.
Ik denk dat het komende weekend cruciaal zal zijn welke kant het op gaat, Pa blijf aanklampen zoals je de laatste tijd steeds doet!

Deel dit op:
FacebookTwitterPinterestTrello