In 2001 is het allemaal ongeveer begonnen, toentertijd was Tineke Netelenbos van de PVDA minister van Verkeer en Waterstaat.
Toen nog werd het voorgestelde electronisch tolsysteem afgeschoten, en we weten het intussen, iedere keer vooruit geschoven.
Nu inmiddels 8 jaar verder lijkt het er op dat Camiel Eurlings de kamer heeft overtuigd, tenminste de meesten!
Het hele plan is één groot fiasco als je het mij vraagt, aangezien alle cijfers zijn gebaseerd op aannames.
Zo wordt er aangenomen dat er minder gereden wordt, en dat er (mede hierdoor) minder files zouden zijn, alle maatregelen die tot dusverre genomen zijn, introductie BPM, kwartje van Kok etc etc hebben er niet toe geleid dat Nederland minder is gaan rijden, integendeel.
Als het rekeningrijden ooit zal starten in 2012, wat ik ten stelligste hoop van niet, dan zou Jan met de Personenwagen gemiddeld 3 cent per km gaan betalen, wat dan oploopt tot 6,7 cent in 2018, eea ook afhankelijk van de CO2 uitstoot.
Ook dit is gebaseerd op aannames en schattingen, en we weten intussen wel hoe goed de kabinetten zijn in het inschatten, zeker als het om betalingen door de burger gaat.
BPM en wegenbelasting (MRB) worden dan beetje bij beetje afgeroomd tot 0, en de auto’s zouden goedkoper worden.
Intussen gaan er ook al stemmen op om het gedeelte dat gemeenten dan niets meer ontvangen uit de MRB op te vangen door de gemeenten diverse lokale belastingen te laten verhogen, ook omdat de nieuwe regeling de verdeling te moeilijk zou gaan maken, dus gaan degene die totaal geen auto hebben meebetalen!
Tja, ik heb het al vaker geroepen, Europa zal en kan op deze manier nooit 1 worden, al we nog niet eens over de grens kunnen kijken waar het al lang geleden is geïntroduceerd, hup, bovenop de brandstof.
Eerlijker bestaat volgens mij niet, en zo betalen de buitenlanders die hier op bezoek komen ook gewoon netjes mee!
Belasting RekeningrijdenOf zou er meer achter zitten, en vindt het Rijk ea het veel belangrijker om te zien waar we zijn, en wat we doen. ze zou het haast gaan denken.
LogicaCMG en Siemens halen een miljarden order binnen als het toch door mocht gaan, hoe ver de regering is met deze partijen wil ik zelfs niet weten, maar er zijn dus meer belangen op zijn minst.
Naar het schijnt worden de ene route goedkoper dan de andere, dat zal nog wat worden dan, hopende en er van uit gaande dat dit niet (steeds) veranderd.
Komt er dadelijk bij de Navigatie apparatuur nog een optie bij, naast snelste en kortste komt er dus ook een goedkoopste route
En dan moet de software maar uitvechten hoe dit in combinatie met de verkeersinformatie in een gat gegoten wordt.
Waarschijnlijk krijg je dan een aantal routes voorgesteld met het aantal kilometers, tijdsduur en onderaan de streep de Euries, Kassa, hoe je het ook bekijkt.
In ieder geval moet het wel heel sterk lopen als ik niet voor een (normale) partij kies die absoluut tegen het rekeningrijden is, en op dit moment is dat als ik het goed heb de VVD, eerst niet, nu maar hopen dat dat zo blijft en ze later niet weer 180 graden draaien.
Wat dat aangaat is niets zeker in het (politieke) leven.
Veel veilige kilometers mensen!

Deel dit op:
FacebookTwitterPinterestTrello